torsdag 18 november 2010

CHILI

Chili... redan namnet får det att vattnas i munnen på mig. Mustiga grytor med tomat och chili, grillat med hetta eller en chokladsås med sting... Att sen chilin växer så snällt och blir en frodig, grön buske gör ju inte saken sämre. Sommar... Men vad är det bästa? Jo, givetvis när frukterna börjar dyka upp, i grenvecken dyker det upp små stjälkar med en knöl i änden. Knölen växer snabbt till sig och bildar de mest fantasifulla former... Avlånga, klotrunda, fårade, klockformade... De kan växa kaxigt rakt upp eller de kan hänga snällt ner, de kan vara röda, gröna, gula, orangea, vita, bruna, lila... Ja, det finns tom blåaktiga... De kan vara stora som paprikor eller de kan vara små som rönnbär... En otrolig variation! Men givetvis är det inte slut där... Smaken varierar ju givetvis också! De kan smaka sött, fruktigt, pepprigt, bara starkt... eller varför inte choklad? Bara att välja. Sen får man ju inte glömma styrkan i smaken... Allt mellan att du behöver en handfull för att få någon smak alls, till att du bränner sönder tungan av en knivsudd! ...den sistnämnda är inte alltid så trevlig... För att kunna tillreda chilin behöver man ju oftast röra vid den. Sen gäller det att hålla fingrarna från ögon, näsa, mun... Men tro inte det är lätt!
Hettan i chilin gör att blodkärlen vidgas, slemhinnorna påverkas, vilket i sin tur kan göra att det kliar lite i ögonen och näsan... :/ Men samtidigt värmer det ju skönt :)
I mitt växthus blev det tre sorter i år. Den ganska svaga Jamaican bell hade jag övervintrat i uterummet sen förra året. Två plantor. Den ena blev nästan manshög.
Två plantor gul habañero blev det också. Vissa av frukterna blev mycket starka... Men den har en mycket god smak. Och så vacker!
Den tredje sorten är en typ av röd spansk peppar, som har medelhetta, är lätt att skära eller klippa så mycket man vill av och gör att jag längtar till indianernas land eller kanske Ungern... hela vintern. Upphängd på tork finns nog inget bättre :) Till slut kan man ju fuska lite och "snabb"torka en del av chilin (får inte gå för fort för då utvecklas inte smakerna som de ska!) så att man kan göra lite egna "chiliflakes" att gnida in filéen med innan den ska på grillen :)
...och i varje frukt finns mängder med kärnor. Varje kärna kan bli en ny planta med massor av frukter... Redan i januari, februari är det dags att så... Lite extra ljus och värme eller testa i köksfönstret! Även köpta chilifrukter har kärnor...


























1 kommentar: